Párolt brokkoli pirított mandulával

Hozzávalók:

4-5 darab szárított szerecsendió virág

1 kisebb fej brokkoli

5 deka mandulabél

só és frissen őrölt fekete bors

esetleg 5 deka vaj is

Elkészítés:
Két ujjnyi vizet engedek egy lábosba, beledobálom a szerecsendió virágokat és apró rózsáira szedem a brokkolit.

Előveszem a kukta párolóbetétjét, szétnyitom és ráültetgetem a brokkoli rózsákat. Utána beleteszem a fémkosárban csücsülő a zöldségeket a vizes lábosba és lefedem a lábost.

Erős tűzön felforralom, aztán gyengéden forrásban tartom a brokkolik alatt a vizet úgy 8-10 percig. Ennyi idő alatt a szerecsendió virág íze szinte beleépül a zöldségbe, a gőzöléstől meg épp kellően puhák lesznek a kis rózsák.

Amíg párolódik a brokkoli, addig egy kisebb serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítom a mandulát, aztán ha kihűlt, akkor beleszórom egy mozsárba és durvára töröm. Ha még van kedvem, akkor ugyanabban a serpenyőben, amelyben szárazon megpirítottam a mandulát, a vajat is megolvasztom gyenge tűzön.

A gőzben párolt brokkolit megsózom és megborsozom, aztán meglötykölöm az olvadt vajjal és megszórom a pirított manduladarabkákkal.

2 adag lesz belőle.

Tanácsok:
Amíg sül a hal, bőven van időm elkészíteni a brokkolit. A gőzölésben nemcsak az a jó, hogy még a legélesebb szemű diétás nővér sem talál benne kivetnivalót. Hanem az is, hogy miközben a fűszeres pára átjárja a harsogóan zöld brokkolirózsákat, azok tökéletesen friss ízűek maradnak. Semmi, de semmi közük a gőzben párolt zöldségeknek azokhoz a szerencsétlen sorsú rokonaikhoz, amelyeket addig főznek agyon vízben, míg csak nevük marad, de ízük semmi.

A receptet beküldte: rohangya

Hasonló kategóriák