Szabolcsi töltött káposzta II.

Hozzávalók:

 • 2,5 kg lapocka (darálva)
 • 1 kg rizs
 • 40 dkg hagyma
 • 7 kg fejeskáposzta
 • 2,5 kg oldalas egészben
 • 4 db tojás
 • 1,5 fej fokhagyma
 • 50 dkg paradicsom
 • 3 nagy doboz paradicsompüré
 • 1 csapott evőkanál bors
 • 2 csapott evőkanál pirospaprika
 • 3 csapott evőkanál só

Elkészítés:

A káposztát 5 percig sós vízben főzzük, a szélső leveleket leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek gyöngyölhetőek legyenek. Ne törjön, hanem görbüljön, ereket ki lehet vágni! A hagymát megpirítunk kevés olajon, fokhagymát és paprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojás, a só, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük. Ügyesen, ne akarjunk nagy gombócokat, alkalmazkodjunk a káposztalevelek méretéhez.

A kész töltött káposztákat egy 20 literes fazékba helyezzük. Alulra káposztacsíkokat teszünk, erre jönnek a töltött káposzták, egész tenyérnyi oldalasdarabokat helyezünk közé, meglocsoljuk hígított paradicsompürével, megszórjuk nyers felvágott paradicsommal. A tetejére káposztacsíkokat és paradicsomot teszünk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg az oldalas puhára fő. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés:

FIGYELEM! Az itt leírt recept igen nagy mennyiség. 20-25 ember biztosan degeszre tudja magát tömni vele. A hozzávalókat arányosan csökkentve kisebb mennyiség is működik. Én télen karácsony előtt szoktam főzni egy fazékkal. Hidegen tartva hetekig eláll.

Nagymamám receptje Szabolcsból. (Nagyvarsány)

A receptet Grond108 küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák

 • Koncz László

  A szabolcsi töltött káposzta egyáltalán nem így készül!Ebben az ételben füstölt szalonna,füstölt sonka és füstöletlen dagadó van apróra vágva.Rizs sose volt ebben az ételben!Nem olajon,nem zsíron,hanem füstölt szalonnán pirítják az apróra vágott vörös hagymát.A töltelékbe mindig is kukoricát tettek,amit a szabolcsiak tengerinek vagy málénak neveznek.Pontosabban tengeri darának vagy málé kásának.Fokhagymát,oldalast és paradicsompürét se látott ez az étel soha!Ezt az ételt tájfajta paradicsomból készült,házilag hígra befőzött paradicsomlében főzik meg,például ökörszív paradicsomból,nem azokból a kis méretű gömbölyű,savanyú és savas kémhatású,jellegtelen ízű paradicsomokból,amit általában mindenki ismer.Az iparilag előállított,minden élelmiszer boltban kapható sűrített paradicsom alkalmatlan.A szabolcsi töltött káposzta mérete kicsi,kúp alakú.Két harapás méretű.Az edény alján és az edénybe helyezett étel tetejére apróra vágott édes káposzta kerül. Ez az étel kemencében,cserépedényben készült évszázadokon keresztül.Gáztűzhelyen,villanytűzhelyen vagy azok sütőjében még csak megközelítően sem olyan finom,mint előző módon elkészítve.Így készül eredeti szabolcsi töltött káposzta,aminek készítési módjától sajnos nagyon sokan eltértek egy pár száz év alatt és amit már csak kevesen ismernek.A török időktől körülbelül 1750-ic birkahússal készült minden féle töltött káposzta a Kárpát medencében.1750 körül felváltotta a birkahúst a mangalica hús.Nagyjából az 1900-s évek elejétől elterjedt a háziasított disznó,amit röviden házi disznónak nevezünk.Nagyon fontos a hagyományaink megőrzése!Pontosan ezért tettem közzé az eredeti receptet.Jó étvágyat hozzá!