Gyors kovászindítás kenyérsütéshez

Hozzávalók:
15 dkg liszt (tul. bármilyen lehet, amiből a leggyakrabban szoktunk sütni kenyeret)
230 ml langyos víz
1 ek. tej
1 tk. cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés:
A fentieket összekeverjük egy befőttesüvegben, és langyos helyre tesszük (lehet alá margarinosdobozt, vagy hasonlót tenni, ha esetleg kifutna), és addig hagyjuk érlelődni-erjedni, amíg erős savanykás szagot nem áraszt (melegben 1 nap, hidegben 2-3 nap kell ehhez). Előbb felhabosodik, nagyra nő a massza (ha szükséges, meg kell kevergetni, nehogy kifusson), később összeesik, de még erjed tovább. Az illatáról, vagy ha valaki bátor, egy cseppnek az ízéről meg lehet állapítani, elég érett-e már. Megízlelve enyhén szénsavas, savanyú kell legyen.

Ekkor már lehet vele sütni: 50 dkg liszthez általában 1 dl kell belőle, és mellette 1-1,5 tk. porélesztő. Ha élesztőt nem akarunk használni, akkor kb. 1:4 arányban kell a kovászt adagolni a liszthez, tehát pl. 1 csésze kovászhoz 4 csésze liszt kell. Kovász használatakor a szokásos kelési idő meghosszabbodik, kb. másfél-kétszeresére.
Bármilyen kenyérreceptet át lehet alakítani tehát kovászosra (a folyadékszükséglet változhat!), és kenyérsütőgépben is lehet sütni. A kelési idő meghosszabbodása miatt gépben én úgy szoktam sütni, hogy a langyos hozzávalókat először csak dagasztóprogramon dagasztatom a géppel, azután leállítom, amikor kétszeresére kelt, ismét dagasztatom kb. 5 percig, megint leállítom, kétszeresére kelesztem, végül csak a sütőprogramot indítom be. Ez ugyan macerásabb, mint a sima sütés, de ha más nem, hát energiatakarékosabb:). Általában egyébként a teljes kiőrlésű program (hosszabb a kelesztési ideje) megfelelő szokott lenni a kovászos kenyérhez is, tehát nyugodtan használható.

2. változat: speciális diétáknál (pl. Candida) a kovászt el lehet készíteni élesztő, sőt, cukor és tej nélkül, tehát 15 dkg lisztből és 240 ml langyos vízből. Ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint a fenti, gyors kovásznál, de valamivel lassabban. Szintén az illat/íz a mérvadó.
Ilyenkor a kenyérsütéshez csak kovászt kell használni, élesztőt nem.

A kovászt hűtőszekrényben kell tárolni, kb. 4 hétig minden további nélkül eláll, akkor is, ha nem szaporítjuk közben. Használat előtt jó, ha 1-2 órát szobahőmérsékleten tartjuk, de ha erre nincs idő, akkor is meg fog kelni a kenyerünk.

Tanácsok:
Ha a kovásznak kb. a felét elhasználtuk, a kezdő mennyiség felével vissza kell szaporítani a kovászunkat, de élesztőt már nem használunk!!! Csepp tejet, csipet cukrot lehet bele tenni, de nem feltétlenül szükséges. Miután belekevertük a régi kovászba a friss langyos vizet és lisztet, ismét meg kell várni, hogy felhabosodjon (ez egyben annak a biztos jele is, hogy a kovászunk még “él”), és savanyú szagú legyen az egész kovász, ez már általában gyorsan megy, hidegben is max. 1 nap, melegben pár óra.

Ez a kovászkészítési mód modernizált egyvelege nagyanyám receptjének, és a saját, illetve az e.margit honlapján talált jótanácsoknak, tapasztalatoknak.

A receptet beküldte: algea

Hasonló kategóriák