James torta (marcipános, epres-tejszínes torta)

Hozzávalók

 • elkészítés:
 • nehézség:nehéz
 • sütési hőfok:nincs megadva
 • sütési idő:nincs megadva
 • A piskótákhoz

  27 db tojás
  17 kanál cukor
  2 cs vaníliás cukor
  8 kanál víz
  17 kanál liszt
  2 kanál kakaópor
  1 cs sütőpor

 • A krémhez

  1/2 kg eper
  1/2 l tejszín

 • A díszítéshez

  60 dkg marcipán

 • A marcipán színezéséhez

  3 szem széntabletta
  2-3 csepp alkohol

Elkészítés

3 piskótát sütök: 10 db tojást, 10 kanál cukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 3 kanál vizet robotgéppel habosra verem (szinte fehér lesz), majd 10 kanál lisztet 1 késhegynyi sütőporral óvatosan átszitálva, belekeverem a tojásokhoz. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt, téglalap formájú tepsiben megsütöm. A következő piskóta szintén ez, csak a vaníliacukrot kihagyom, és a liszthez 2 kanál kakaóport teszek. A harmadik piskóta 7 tojásból, 7 kanál cukorból, 2 kanál vízből, 1 cs vaníliás cukorból, 7 kanál lisztből, és egy késhegynyi sütőporból áll. Ezt a piskótát kisebb méretű tepsiben sütöm, ebből tekercset csinálok. A krémhez leturmixolom az epret. A tejszínt, (ehhez a tejszínhez nem kell cukor mert előre van ízesítve), elkezdem verni géppel, és közben az epret hozzáöntöm, ez összerántja a tejszínt és jó kemény lesz.
A piskótákat vonat formájúvá alakítom, vágom, a tekercs lesz az “eleje”, majd a krémmel megkenem kívül-belül. A piskótából a vonatkerekeket a közepes méretűvel pogácsaszaggatóval szaggatom ki. A marcipánt kinyújtom, folpack segítségével, így nem kellett porcukrot használnom, és nem ragadt se a deszkára, se a nyújtófára. A feketére a marcipánt a széntabletta segítségével tudom színezni, porrá töröm, pár csepp alkohollal elkeverem, a marcipánba gyúrom, és jól eldolgozom. A sárga színt őszibarackos italpor segítségével értem el, szintén alkoholba elkevertem egy kis mennyiséget, és összedolgoztam a marcipánnal. Piros és fehér színű marcipánt pedig vettem. A kinyújtott marcipánból (kb 2-3 mm) kivágtam az elemeket, úgy tettem rá a tortára, és ízlés szerint lehet díszíteni.
A kerekeket megkenve a krémmel vonom be a szintén pogácsaszaggatóval (legnagyobb) kivágott marcipánnal, az elejét és a hátulját is, majd összedolgozom a széleit. Szintén ízlés szerint díszítem.

Hasonló kategóriák