A piskótasütés fortélyai recept

— A piskótát általában 175 fokon kell sütni. – Amikor a piskóta a forma szélétől elválik, már a közepe is biztosan átsült.

— A szűrt gyümölcsleveket (ivólé) felhasználhatjuk a vizespiskóta készítésekor a víz pótlására (tojásonként 2 evőkanál ivólé). Más módszer: A vizes piskótát ízletesebbé tehetjük, ha víz helyett leszűrt narancslevet adunk a piskótatésztához.

— Charlotte-nak nevezzük azokat a hideg vagy meleg desszerteket, amelyeknek a külső “héja-palánkja” valamilyen tésztaféléből (babapiskóta, piskótalap, kalács, szikkadt fehér kenyér, stb.) készül, belül pedig gyümölccsel kevert vagy rétegezett krém rejlik. Francia eredetű, bizonyára egy Charlotte, azaz Sarolta nevezetű háziasszonyról kapta a nevét.

— A piskótamasszába kevert gyümölcs legyen kemény, ellenkező esetben “lehúzza” a tésztát! Más módszer: A piskótatészta elkészítéséhez szükséges lisztből vegyünk ki egy kis adagot. Forgassuk meg benne a gyümölcsdarabkákat, így garantáltan nem merülnek le a tészta aljára. Nemcsak kimagozott meggyet, cseresznyét, sárgabarackot tehetünk a piskótába, hanem diót és mandulát is.

— A piskótatészta szép magas lesz, ha 12-15 perc sütés után hosszában egy cm mélyen bevágjuk, és így készre sütjük. Más módszer: Magasabb, könnyebb lesz a piskótánk, ha a tojások sárgáját és a cukrot 1-2 evőkanál narancslével keverjük habosra. A liszt és a tojások kemény habja csak utána kerül bele. Más módszer: Szép, magas piskóta csak gőzmentes sütőben süthető. Ezt úgy érhetjük el, hogy a sütő nyitott ajtajába beleteszünk egy hurkapálcát, majd rácsukjuk a sütőajtót. Az így keletkezett résen a sütés folyamán a felesleges gőz kiáramlik. A megsült tésztát hagyjuk a sütőben, zárjuk le a lángot, és nyissuk ki teljesen az ajtaját. A piskótát teljes kihűléséig hagyjuk a sütőben, így biztosan nem “fázik” meg. Más módszer: A tojássárgákat a kristálycukorral fehéredésig keverjük, és ezenközben belekeverünk 1 késhegynyi szódabikarbónát is. Mindig forró sütőbe tesszük és 10-15 perc után takarékra tesszük, és amikor készen vagyunk a sütéssel, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és még legalább 5-10 percig benne hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben a piskótát, és csak utána vesszük ki. Más módszer: A vajaspiskóta akkor lesz igazán könnyű és magas, ha az olvasztott vajat a legvégén keverjük a tésztába. Más módszer: Ha piskótatésztát készítünk, a tojást és a cukrot gőz fölött verjük habosra, így szépen feljön a tészta.

— Ha a sütés végén a tésztába szúrt fogvájóra már nem tapad ragacsos massza, a sütőt elzárjuk, az ajtaját kinyitjuk, de a piskótát még öt percig a meleg sütőben pihentetjük, nehogy összeessen. Csak utána szedjük ki, és borítjuk rácsra vagy meglisztezett deszkára.

— A piskótatésztához ajánlatos késhegynyi szódabikarbónát adni; könnyebb, tartósabb lesz a sütemény. Mindig a cukros tojássárgájába keverjük!

— A sütőformának csak az alját zsírozzuk, illetve lisztezzük be, az oldalát ne, mert akkor felpúposodik a piskóta.

— A sütőpapír a háziasszony egyik legjobb segítőtársa! Speciális bevonata megakadályozza a süteményeknek a sütőlemezre való tapadását, ezzel elkerülhető a tepsik, sütőlemezek fáradságos tisztítása. A kész sütemény a papírról nagyon könnyen eltávolítható. Vagy: Ha érzékeny tésztából (piskóta vagy omlós) készítünk süteményt, a tortaformát pergamenpapírral béleljük ki. Könnyebben elválik a sütemény a formától.

— Nem szárad ki a piskóta, ha bevonjuk csokoládémázzal.

— A piskótát, ha roládot akarunk készíteni, azon melegében sodorjuk bele egy abroszba. Ha a tészta széleit levágjuk, könnyebb feltekerni. Ha langyosra hűlt, töltsük meg. Így nem fog berepedni, eltörni. Vagy: Ha piskótatekercset készítünk, felesleges az összetekeréshez egy konyharuhát bepiszkítani. Jó hozzá egy dupla selyempapír vagy zsírpapír is.

— A tekercshez egy centiméteres vastagságban terítsük szét a nyers tésztát a sütőlapon.

— A megszáradt, már nem fogyasztható, töltetlen édes süteményt (linzert, piskótát stb.) gyűjtsük össze egy kis dobozban, szárítsuk zörgősre, és zsemleőrlőn daráljuk le. Jó szolgálatot tehet édes piskótamorzsa gyanánt.

— Van egy egyszerű módja annak, hogy miként vegyük ki a megsült piskótát a levehető peremű tortasütőből. A sütőformát egy magasabb konzervre állítjuk, a peremet meglazítjuk, amely így könnyen lecsúszik. A forma alja és a piskóta közé éles kést dugunk, elválasztjuk a süteményt, majd tálra csúsztatjuk.

— Piskótatekercs készítésekor a masszát a szokásos módon tepsiben megsütjük, majd porcukorral egyenletesen meghintett konyharuhára borítjuk. Nedves konyharuhával letakarva kihűtjük, hogy rugalmas maradjon, és később a feltekerésnél ne töredezzen szét.

— A piskótatekercseket tölthetjük vaníliás ízű krémmel, vagy vaníliás ízű krémmel és sárgabaracklekvárral, vagy vaníliás ízű krémmel és málnalekvárral, stb. (a piskótát megkenjük lekvárral, a lekvárra kenjük a krémet, majd felcsavarjuk). – A piskótatekercset fahéjas reszelt almával is tölthetjük.

— Ha piskótatésztát készítünk, felhasználás előtt a tojásokat kb. 5 percre meleg vízbe tesszük. Ettől könnyűvé válik a tészta.

— A piskótamasszát összeállítása után azonnal meg kell sütni, nehogy a beledolgozott légbuborékok elillanjanak, mert ettől a tészta összeesik. Ha teljesen biztosra akarunk menni, kevés sütőporral készítsük.

— A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le. A piskótát mindig rácson hagyjuk kihűlni, így kívül száraz marad, és nem fog ragadni. Felvágás előtt néhány órát pihentessük, majd éles késsel a tortalapok magasságának megfelelően körben metsszük be, a résbe vezessünk erős cérnát, a két végét megfogva alkossunk hurkot és húzzuk össze.