Lamoun makbouss (Sóban eltett marokkói citrombefőtt)

Hozzávalók:
5 vékony héjú biocitrom,
5 evőkanál só,
3 másik citrom leve,
1-2 evőkanál olívaolaj,

egy kb. 1 l-es üveg lezárható, gumis tetővel.

Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Egy sütőlemezre konyhai papírtörlőt teszünk. Az üveg gumiszegélyét levesszük és félretesszük. Az üveget a tetővel együtt a papírra helyezzük, majd sütőbe toljuk. 10 percig melegítjük, ezzel sterilizáljuk. Közben a gumiszegélyt forrásban lévő vízbe tesszük, majd kiemeljük és megtöröljük.

A citromot forró víz alatt lesikáljuk, ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a héját. Hosszában négyfelé vágjuk, de nem teljesen vágjuk el, a hosszabbik végénél (ahol a szár volt), fél cm-nyit egyben hagyunk. Így a citrom egyben marad, de a só mégis átjárja. A citromok belsejébe 1-1 teáskanál sót szórunk. A sterilizált üveg aljába 1 evőkanál sót terítünk. Ráhelyezzük a citromokat, közé is szórunk sót.

Az üveg gumiszegélyét visszatesszük, az üveget lezárjuk és 3-4 napra meleg helyre tesszük. Ez idő alatt kifolyik a leve. Tiszta kézzel lenyomjuk a citromokat, hogy minél több lé folyjon ki belőle, majd felöntjük annyi friss citromlével, amennyi ellepi. A tetejére öntünk egy kevés olívaolajat, hogy légmentesen lezárja. Az üveget lezárjuk és egy hónapra hideg helyre tesszük, hogy megérjen. 2 évig is eláll.

A receptet beküldte: tinendo

Hasonló kategóriák