Zsír kisütése (liba, kacsa, bőrös)

Hozzávalók:
3 kg bőrös libaháj

(vagy amennyi belefér a legnagyobb lábasunkba)

Elkészítés:
langyos vízzel átmostam a hájat, ahol volt még tok és toll, kiszedtem, és elkezdtem viszonylag kicsi, kb. 3×3 cm-es kockákra felvágni. legnagyobb lábosban feltettem egy pohár vízzel a gázra. amikor elkezdett rotyogni, ment a legkisebb lángra, lángelosztóval (jó ha van ilyen alá, biztosan nem kapja meg).

mivel szárnyas hájról írok, ezek elég hamar elkezdik kiengedni a zsírt magukból, az első 10 percben gyakran rá kell nézni, átmozgatni, megkeverni, utána szépen elvan magában. én a fent leírt módon, nagyon lassan, szinte forrás alatt melegítve készítettem, és csak a végén, mikor minden kiolvadt, gyorsítottam fel a lángot, és sütöttem meg a tepertőt és a zsírt. aki siet, nagyon figyeljen, mert könnyen leéghet, és utána csak praktikákkal tudja újra használhatóvá tenni a zsírt.

amíg készül, kimostam, kicsöpögtettem, töröltem az előkészített üvegeket. ebből a mennyiségből 5 db 720 ml-es üveg lett tele a melegen gyöngyöző, sárga, majd megdermedés után tejfehér, ikrás zsírral. a tepertőt nem mértem le, kb. 30-40 dkg lett.

Tanácsok:
én nem sózom sütéskor a zsírt, a tepertőt csak fogyasztás előtt kissé sóztam.

mivel pogácsákba is akarok tenni a zsírból, most nem sütöttem a végén egy kis adagba hagymát, fokhagymát, esetleg paradicsomot, paprikát (nyáron) ami kenyérre kenve nagyon finom.

A receptet beküldte: Elisa001

Hasonló kategóriák