Variáció “dagasztás nélküli” kenyérre – Pataki tálban, 2-5 perces gyúrással

Hozzávalók:
1 kg liszt
1/2 teáskanál instant élesztő
3 teáskanál só
1 evőkanál sikér
5 dl víz

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban alaposan összekeverjük, ráöntjük a vizet (nyáron hideget, télen langyosat), és kézzel pár perc alatt összegyúrjuk, hogy nagyjából minden lisztszemcse nedves legyen, de alaposan kidolgozni, dagasztani nem kell! Az 5 dl víz Bl 55-ös sima finomlisztre vonatkozik, ha bármilyen durvább szemcseméretű lisztet keverünk a finomliszthez, a folyadékot növelni kell úgy, hogy két-három perces gyúrással egy kemény tésztát kapjunk, ami a kézhez, tálhoz nem tapad, de száraz lisztfoltok sincsenek benne. A tésztát nedves konyharuhával lefedve kb. 24 órán át erjedni hagyjuk, amíg meglágyul, és nagy erjedési lyukak, buborékok lesznek benne (télen ez tovább is tarthat, ezért esetleg használhatunk dupla adag élesztőt, és az elején mindenképpen langyos vizet).

Ekkor a tésztát átgyúrjuk, megformázzuk, és újra kelni hagyjuk 2-3 órát legalább, amíg ismét magas és hólyagos lesz a tészta.
Közben a Pataki tálat, vagy bármilyen megfelelő nagyságú mázatlan agyagtálat a szokásos módon beáztatunk (a fedőt is), és hideg sütőbe toljuk, amiben fokozatosan előmelegítjük. Az előmelegített tálba fordítjuk az erősen meglisztezett, megkelt tésztát, lefedjük, és kb. 75 percig fedővel, majd további kb. 30 percig fedő nélkül sütjük. A sütésre vonatkozóan pontos adatot mondani nem lehet, a táltól és a sütőtől is függ, mindenesetre a legnagyobb fokozaton süssük fedővel addig, amíg a belseje is átsül, majd fedő nélkül addig, amíg a teteje mosolygós piros, ropogós nem lesz.

Tanácsok:
Talán bonyolultnak és főleg időigényesnek tűnik elolvasva, de egy-két sütés után ki lehet tapasztalni, hogyan illeszthető be ez a kenyérsütési mód legjobban a napirendünkbe. Sok munka nincs vele, csak időben neki kell állni.
Az eredmény gyönyörű piros, ropogós héjú, lyukacsos szerkezetű, tartós és nagyon zamatos kenyér lesz!

A receptet beküldte: algea

Hasonló kategóriák