Fekete-erdő torta VII.

Hozzávalók:

 • A piskótához:
 • 9 db tojás
 • 18 dkg cukor
 • 17,5 dkg liszt
 • 5 dkg kakaópor
 • A krémhez:
 • 8 dl tejszín
 • 1 üveg magozott, enyhén cukrozott meggybefőtt
 • 1 db tojás
 • 5 dkg liszt
 • 2 dkg kakaópor
 • A díszítéshez:
 • csokidara
 • zselatin
 • 20 db meggy
 • 2 dl tejszín

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébe teszünk 8 dkg cukrot, a sárgájába pedig 10 dkg cukrot. Elsőnek a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a habból egy keveset átteszünk a sárgájába, majd azt is kikeverjük. A cukros tojássárgát a fehérjehabhoz öntjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk, és a közepére mélyedést csinálunk (magyarul a szélén magasabban legyen a massza)

Előmelegített (150 fok) sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük, tűpróbáig. Amikor megsült, belisztezzük a piskótánk tetejét, az asztalt vagy nyújtódeszkát is belisztezzük, és ráfordítjuk a formánkat. Kicsit megnyomkodjuk, hogy ami esetleg még keletkezett dudor, azt is kikorrigáljuk. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni. (Általában én az oldalára szoktam fordítani a formát, így hamarabb kihűl, és nem vizesedik be sehol a piskótám.)

A meggybefőttünket leszűrjük, a meggyből kiválogatunk 20 szép szemet, ezt félretesszük. Ezután elkészítjük a krémet: 1 tojást és 2 evőkanál lisztet csomómentesre keverjük benne. A meggylevét fogjuk felhasználni, de nem mindet, csak egy keveset. Lassan adagoljuk a folyadékot a tojásos liszthez, csomómentesre keverjük, majd egy kicsit több folyadékot öntünk bele, hogy állagra folyékony legyen, de azért ne túlságosan, kb. 1,5-2 dl meggylé kell ehhez. Vízgőz fölött állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Majd ha ez kész, akkor tegyük félre, és néha kevergessük meg, nehogy becsomósodjon, hagyjuk kihűlni.

4 dl tejszínt verjük félkemény habbá, majd a kihűlt krémünket tegyük hozzá, és így együtt verjük nagyon keményre. A lecsöpögtetett meggyet (nem a kiválogatott 20 szemet) apró darabokra vágjuk, és keverjük a krémhez.

Verjük fel a másik 4 dl tejszínt is kemény habbá. Vegyünk ki belőle kb. 3 evőkanál habot, keverjük el 2 dkg kakaóporral.

Így elkészült a három ízű töltelékünk is. :-)

A kihűlt piskótát kivehetjük a formából. Fogunk egy éles kést, és 3 részre vágjuk, a középső lapunk vastagabb legyen, mint az alja és a teteje. Magunk elé vesszük a legalsó lapot, a meggyes tölteléket zsákba tesszük, és egy csíkot rajzolunk a töltelékkel a szélére, kb. 1,5 cm szélesen. Ezután a sima tejszínt is zsákba töltjük, és a meggyes krém mellé szintén rajzolunk egy kört. Következő lépésben a kakaós tejszínt töltsük be, és azzal is rajzoljunk egy kört, de az vékonyabb legyen, mint az előző kettő. Aztán elölről kezdjük, a meggyes töltelékkel rajzolunk belülre még egy kört, majd a sima tejszínnel, középre pedig egy pöttyöt nyomunk a kakaós habból. Rátesszük a második piskótalapot, majd ugyanezt az elvet és sorrendet követve megcsináljuk ezt az emeletet is, majd ráhelyezzük a tetejét a piskótának.

A meggyes krémmel bevonjuk a tortát, majd a maradék tejszínhabbal is bevonhatjuk, így nem csak belül, hanem kívül is réteges lesz a torta. A fehér habot már óvatosan tegyük rá, de mindenhol fehér legyen a torta. Ezután tegyük hideg helyre a tortát fél órára.

A díszítéshez a csokidarát tálba öntjük. A tortát lapáttal kisség megemeljük, alácsúsztatjuk a kezünket, a tenyér a torta aljának a közepén legyen, így a torta súlyát el tudjuk oszlatni a kézben. Az edény fölé tartjuk a tortát, és a másik, szabadon lévő kézzel a torta oldalára próbáljuk simítani a darát. A forgatáshoz a másik kézzel is érdemes segíteni…

1 evőkanál zselatint és kb. 1 dl vizet elkeverünk, felforraljuk, majd picit hagyjuk hűlni. A 20 db meggyet átforgatjuk benne, és fóliára tesszük, hogy megkössön a zselé.

2 dl tejszínt felverünk, zsákba tesszük, és az egész torta tetejét feldíszítjük vele. 20 pöttyöt teszünk elsőnek körben, erre kerülnek majd a meggyek.

Megjegyzés:

A receptet Feketéné dia Küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák