Fekete-erdő torta IV.

Hozzávalók:

 • egy 20 szeletes tortához:
 • A piskótához:
 • 9 db tojás
 • 18 dkg cukor
 • 17,5 dkg liszt
 • 5 dkg kakaópor
 • A krémhez:
 • 8 dl tejszín
 • 1 üveg magozott, enyhén cukrozott meggybefőtt
 • 1 db tojás
 • 5 dkg liszt
 • 2 dkg kakaópor
 • A díszítéshez:
 • csokidara
 • zselatin
 • 20 db meggy
 • 2 dl tejszín

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjébe teszünk 8 dkg cukrot, a sárgájába pedig 10 dkg cukrot. Elsőnek a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a habból egy keveset átteszünk a sárgájába, majd azt is habbá verjük. A sárga habot a fehér habhoz öntjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk, és a közepére mélyedést csinálunk (magyarul a szélén magasabban, a közepén mélyebben legyen a massza). Előmelegített (150 fok) sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük, tűpróbáig (ha beleszúrjuk a tűt vagy kést, és nem ragad hozzá tészta, akkor kész a piskótánk). Amikor megsült, belisztezzük a piskótánk tetejét, és az asztalt vagy nyújtódeszkát is belisztezzük. majd ráfordítjuk a formánkat. Kicsit megnyomkodjuk, hogy ami esetleg még keletkezett dudor, azt is korrigáljuk. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, különben összemegy és nem 20 szelet lesz, hanem csak 16. :-) (Általában én az oldalára szoktam fordítani a formát, így hamarabb kihűl és nem vizesedik be sehol a piskótám. Én mindig úgy sütöm a piskótát, hogy a tortaformának az alját elhanyagolom, és helyette papírral bélelt tepsire teszem a formát. Így biztos elkerülöm azt, hogy bevizesedjen az alja. Meg nem zsiradékozom és lisztezem az oldalát, hanem késsel kivágom a formából a piskótát, így az se vizesedik be. Gondoltam, megosztom veletek ezt is. Kis titok!)

A töltelékhez a meggybefőttünket kibontjuk, egy tálba csurgatjuk a levét, és a ráhelyezett szűrőbe a meggyet is kiborítjuk, így tuti lecsöpög a meggyről a lé. :-) A meggyből kiválogatunk 20 db úgy, hogy szép és egyforma nagyságú legyen, egy kis tálban félretesszük, majd később felhasználjuk. Ezután elkészítjük a sárgakrémünket, ami nem sárga lesz, hanem lilás, de sebaj. :-) Egy edénybe teszünk vizet, és azt feltesszük forralni. Egy másik edénybe – amit majd rá lehet helyezni a vizesre – elkészítjük a krémet. Ehhez 1 db tojást és 2 evőkanál lisztet (5 dkg) kikeverjük csomómentesre. A meggy levét fogjuk felhasználni, de nem mindet, csak egy keveset. Lassan adagoljuk a folyadékot a tojásos liszthez, és keverjük csomómentesre, majd egy kicsit több folyadékot öntünk bele, hogy állagra folyékony legyen, de azért ne túlságosan. Szóval kb 1,5-2 dl meggylé kell ehhez. Tegyük fel a vizes edényünkre, és állandó keverés mellett főzzük be sűrűre. Ha ez kész, tegyük félre, és néha kevergessük meg, nehogy becsomósodjon, hagyjuk kihűlni.

A 8 dl tejszínt elfelezzük. 4 dl tejszínt verjük habbá. Ne teljesen, hanem kb. félkeménységűre, majd a kihűlt krémünket tegyük hozzá, és így együtt verjük keményre, mintha elkezdene túrósodni. Mert ez a későbbiek folyamán jól jön nekünk. A lecsöpögtetett meggyet (nem a kiválogatott 20 szemre gondolok) apró darabokra vágjuk fel, és adjuk a jól felvert krémünkhöz, majd kavarjuk el. Így egyből megváltozik az állaga, ami nekünk pont jó. Verjük fel a másik 4 dl tejszínt is kemény habbá. Majd ebből a habból evőkanállal szedjünk ki kb 3 evőkanálnyi habot egy kis tálba. Ehhez a kis tejszínhabhoz adjuk a kakaóport, és keverjük össze. Ízre kicsit kesernyésnek kellene lenni, ami a későbbiekben nem fog érződni. A nagyobb mennyiségű tejszínhabbal nem kell csinálnunk semmit. Így elkészűlt a három ízű töltelékünk is. :-)

A torta összeállítása: A kihűlt piskótánkat most már kivehetjük a formából. Fogunk egy éles kést, és 3 részre vágjuk a piskótát. Picit figyeljünk arra, hogy a középső lapunk vastagabb legyen, mint az alja és a teteje. Magunk elé vesszük a legalsó lapot. Na ez bonyolult lesz, remélem érthetően el tudom magyarázni. Remélem, jó a vizuális elképzelésetek arról amit írok. :-) Vizualitást kérek. Szóval. Elsőnek a meggyes töltelékkel kezdünk. Zsákba tesszük – vagy valamilyen adagolóba, amin átmennek a meggydarabok is. Ezt a tölteléket úgy helyezzük a piskótára, hogy szépen követjük a körvonalat. és körbe egy csíkot rajzolunk a töltelékünkkel. Ez kb 1,5 cm szélességű legyen. Szóval csak a szélén haladunk körbe ezzel a krémmel. Ha ezzel készen vagyunk, akkor fogjuk a sima tejszínünket, azt is betöltjük zsákba, és mellé belülre kb. ugyanolyan szélességben szintén rajzolunk egy kört. Következő lépésben a kakaós tejszínt töltjük be, és azzal is rajzoljunk egy kört, de az vékonyabb legyen mint az előző kettő. Aztán elölről kezdjük, és a meggyes töltelékkel rajzolunk belülre még egy kört, majd a sima tejszínnel egyet, és középre pedig egy pöttyöt nyomunk a kakaós habból. Rátesszük a piskótalapot, majd ugyanezt az elvet és sorrendet követve megcsináljuk ezt az emeletet is, majd ráhelyezzük a tetejét a piskótának. Mivel egy csomó meggyes töltelékünknek ki kell maradnia, és a sima tejszínből is ki kell maradnia, így azt is felhasználjuk. A kakaós tejszínt csak a töltésnél használjuk, szóval annak el kell fogynia. A meggyes krémet rákenjük a tortára, és ezzel kiigazítjuk a hibáinkat, amit a töltésnél ejtettünk. Az oldalára és a tetejére is nyugodtan kenjük ezt a krémet. Ne nagyon vastagra, de azért ne látszódjon ki a tészta az oldalán. Maradni fog még talán krém, azt már megehetitek. Most jön a fehér hab, amit szintén rákentek az oldalára és a tetejére is. Így nem csak belül, hanem kívül is réteges lesz a tortátok. A fehér habot már óvatosan tegyétek rá, de mindenhol fehér legyen a torta. Ha ezzel megvagytok, óvatosan tegyétek rá egy tálcára vagy tányérra, majd jó hideg helyre, akár fagyasztóba is tegyétek be fél órára.

A díszítéskor a már kissé megdermedt tortánkkal folytatjuk a munkát. A tejszín, amit rákentünk valószínűleg beszíneződött, de ez ezzel jár, ne nagyon foglalkozzunk vele. Vegyük elő a csokidará, öntsük tálba. Ha nagyon ügyesek vagytok, márpedig azok vagytok, akkor most tanulunk picit, hogyan lehet a torta oldalát bevonni a csokidarával. Megfogtok egy palacsintafordítót vagy kenőkést, kinek mije van, alányúltok a tortának, megemelitek, és alácsúsztatjátok a kezeteket, csak az egyiket! :-) És megemelitek a tortát úgy, hogy a tenyeretek a torta aljának a közepén legyen, így a torta súlyát el tudjátok oszlatni a kezetekben. Szóval az edény fölé tartjátok a kezetekben a tortát, és a másik, szabadon lévő kezetekkel markoljatok bele a csokidarába, és próbáljátok rásimítani az oldalára azt. A forgatást úgy csináljátok, hogy a másik kezetekkel segítsetek, mert egy kézzel nem megy. Ha ezzel készen vagytok, akkor a lapát segítségével tegyétek vissza a tálcára, vagy tányérra a tortát. Óvatosan, mert képes rá és megcsúszik, és akkor ferde lesz. Gyakorlat kell hozzá és persze türelem. De mihez nem kell türelem. :-)

A következő lépés a zselé. Ehhez kb. 1 evőkanálnyi zselatin kell és kb. 1 dl víz. Ezt felforraljuk, majd picit hagyjuk hűlni. A 20 db meggyet átforgatjuk benne, és vagy alufóliára, vagy frissen tartó fóliára tesszük, hogy megkössön a zselé. A 2 dl tejszínt felverjük, és ha netalántán maradt még sima tejszínünk, akkor azt is hozzákeverjük. Zsákba tesszük, és az egész torta tetejét feldíszítjük vele. Ajánlott első lépésben úgy csinálni, hogy pötyiket nyomtok az oldalára, egészen pontosan 20 darabot. Elsőnek úgy csináljátok, hogy képzeletben felosztjátok. Szóval elsőnek négy pöttyöt tesztek, majd a köztük lévő helyre még 4-et… Aztán belülre kreativitás szerint teszitek a tejszínt. A pötyikre tegyétek a 20 zselatinozott meggyet. Díszítésként még szórhattok rá csokidarát, de ezt inkább már a középső részekre.

Megjegyzés:

A receptet Feketéné Dia küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák