Krumplis kenyér II.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • pohár víz
  • 20 dkg vaj
  • 2 kisebb krumpli
  • 2,5 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 tojás

Elkészítés:

A kenyér elkészítése nem rafinált dolog, nem kell hozzá nagy tudás, csak türelem, türelem, türelem. Először a meglangyosított tejben egy evőkanálnyi cukrot fel kell oldani, majd az így elkészült cukros, langyos tejbe élesztőt beletörni. Fontos, hogy a tej ne legyen túl meleg, forró, mert akkor az élesztő használhatatlan lesz. Miközben az élesztő dolgozik a tejben, 2 db krumplit meghámozva megfőzünk, ha megfőtt, leszűrjük és a vajjal együtt összetörjük. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a tetejére dobunk 2-2,5 evőkanál sót, a 2 tojást rátörjük, a tejes élesztőt, a vajas krumplit is hozzáadjuk, és kézzel összedolgozzuk. A most keletkezett száraz lisztes keletkezménybe annyi vizet öntünk hogy összeálljon. Ezután addig dagasztjuk (és ez a munka időigényesebb része) amíg a tésztában már nem érzünk csomókat, illetve amíg a tészta állaga könnyűvé válik. /Ezt a folyamatot én úgy szoktam megoldani, hogy a kenyérsütőgépemen a dagasztás sütés nélkül programot kiválasztom, ez remekül elvégzi a munkát helyettem:)/. Ha a tészta elérte a megfelelő állapotát, tegyük át abba a tepsibe, amiben majd sütni szeretnénk, és 40-60 percre hagyjuk kelni párás, huzatmentes helyen. /Van pár jó hely a kelesztésre, ha nagy páratartalomra szeretnénk szert tenni, akkor a sütőbe tegyünk be egy jó nagy tálnyi forró vizet, és tegyük felé a tepsiben lévő kenyeret. Ilyenkor még ne gyújtsuk be a sütőt./

Miután a tészta szép nagyra megkelt, formáljuk meg olyan alakúra, amilyenre szeretnénk (hosszúkás, kerek), a tetejére vágjunk 2-3 csíkot kb. 2-3 cm mélyen, és hagyjuk még 20-30 percet állni. Gyújtsuk be a sütőt 210 fokra. A jól előmelegített sütőbe tegyük bele a kenyeret, és süssük addig, amíg szép barna lesz mindenhol. Ha a kenyér megsült, permetezzünk rá egy kis vizet, várjuk meg, amíg kihűl, és kész is vagyunk.

Megjegyzés:

Nagyon sokféle kenyérrecepttel találkoztam már, de igazán egyik se nyerte el a tetszésemet. Ezért innen is, onnan is vettem egy kicsit, és így elkészült a számomra tökéletes kenyér. Remélem, elnyeri a tetszését mindenkinek. Jó étvágyat.

A receptet B.Adam küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák