Luca macskája (adventi kelt tészta Svédországból)

Hozzávalók:

  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg sütőmargarin
  • 1 kg liszt
  • sáfrány
  • 25 dkg kesella (mascarpone vagy túró)
  • mazsola
  • A tetejére:
  • tojás

Elkészítés:

5 dekagramm élesztőt 5 deciliter meleg, cukros tejben felfuttatunk. Ehhez még 10 deka cukrot és 10 dekagramm olvasztott margarint keverünk, és sóval, sáfránnyal fűszerezzük. Körülbelül 1 kiló liszthez adjuk, és 25 dkg kesellával elkeverjük. Mivel ez a hozzávaló hazánkban kevés helyen kapható, így negyed kiló mascarponét vagy túrót teszünk helyette a tésztába. Langyos helyen mintegy 3/4 óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastag, 15-20 cm-es nudlikat sodrunk belőle, amelyeket nyolcas formában feltekerünk. A két kunkor közepébe egy-egy szem mazsolát nyomunk. A tetejüket tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon fél óráig sütjük.

Jó étvágyat! Smaklig måltid!

Ki ne ismerné a svéd acélt vagy a legendás svédasztalt, a smörgåsbordot? A skandináv konyháról azonban vajmi kevés az ismeretünk: sokan azt hiszik, hogy a hűvös, csapadékos időjárás nem kedvez a zamatos zöldségek, gyümölcsök termesztésének, így a svéd konyha sem lehet különösen ízgazdag.

Tény, hogy a kevés napsütés miatt a friss kerti terményeket inkább konzervként, befőttként és lekvárként készítik el és raktározzák el a télre, azonban a halászat mellett a rénszarvas-állomány, a burgonya, a káposzta, a gomba és a bogyós gyümölcsök rengeteg különleges étel alapjául szolgálnak. Leginkább a japán ételek világához hasonlíthatnánk az északi fogásokat, mivel a hal és zöldség a legfontosabb összetevő. A napi három -éghajlatból adódóan korai- étkezést skandináv vodka vagy snapsz kíséri.

Svédország a világ egyik legnagyobb tejfogyasztó állama: a tápláló, egészséges italt ötféle zsírtartalmú változatban hozzák forgalomba- a tej a kelt tészták kedvelt kísérője, így nem meglepő, hogy az egyik leghíresebb tejesdoboz-készítő cég is svéd. A süteményeket különböző lekvárokkal, krémekkel és csokoládéval ízesítik.

A karácsonyvárás hagyományai északon is nagyon erősek, főleg az 1920-as évektől: december 13-án Szent Lucia gyertyakoszorúval a fején a fényt, a hit világosságát és a nap visszatérésének ígéretét hozza el az otthonokba, ahol az ő tiszteletére sütik advent idején a Luca macskája, a Lussekatter nevű kelt tésztát. Az illatos sütemény hódító útjára indult: egyre több európai országban a tél népszerű édessége.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Mód Erzsébet küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák