Kelt burgonyás-sajtos pogácsa

Hozzávalók:
60 dkg liszt (45+15 dkg)
25 dkg margarin (3+22 dkg)
30 dkg főtt, áttört burgonya
10 dkg reszelt sajt
2 tojássárgája
1 tk. szárított élesztő, vagy 1 dkg friss
kb. 4 csapott tk. só (a sajt sósságától függően)
tejföl szükség szerint

A tetejére ízlés szerint reszelt sajt

Elkészítés:
22 dkg margarint kikeverünk 15 dkg liszttel, gömb alakra formázva a hűtőbe tesszük.

A maradék alapanyagokból annyi tejföllel, amennyi szükséges, viszonylag puha, könnyen kezelhető tésztát készítünk (az élesztőt előzőleg kevés tejfölben, kanálnyi liszttel futtassuk fel kovásznak), alaposan kidolgozzuk, és hűtőben fél órát pihentetjük.

Ezután a tésztát nem túl vékony kör alakúra nyújtjuk, a gömb alakú lisztes margarint beleburkoljuk, és a szokásos módon, 30 perces időközönként kétszer szimplán, kétszer duplán hajtogatjuk, a pihentetések alatt a tésztát a hűtőbe tesszük.

Az utolsó pihentetés után jó ujjnyira nyújtjuk, bevagdaljuk, szaggatjuk, a tetejét megkenjük tojással vagy a kimaradt fehérjével, ha gazdagabban akarjuk adni, reszelt sajtot is szórunk rá, a tepsin még 20-30 percet pihentetjük, majd forró sütőben kezdjük sütni, míg halvány rózsaszínű nem lesz (ha sötétebbre sütjük, a krumpli is, a sajt is megkeseredhet az alján!)

Tanácsok:
Lehet egyszerűbben is készíteni: minden anyagot azonnal egybedolgozni, és utána hajtogatni, de a fenti módon szerintem könnyebb, finomabb ez a pogácsa. Nagy előnye, hogy még másnap is finom, és mikróban enyhén átmelegítve, akár harmadnap is tálalható!

Kis családnak elég lehet a fél adag is, ezért éredemes az utolsó hajtogatás-pihentetés után a leveles tésztát kettévágni, és a felét mélyhűteni. Legközelebb csak a hűtőben ki kell engedni, nyújtani, szaggatni, pihentetni, sütni.

A receptet beküldte: Corra