Tarte Tatin – borított almatorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg leveles tészta
  • 7,5 dkg vaj
  • 17,5 dkg kristálycukor
  • 7 nagy alma (nem kásás fajta)
  • vaníliafagyi vagy jéghideg tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés:

A meghámozott-kimagozott almákat félbevágom, a vajjal és a cukorral együtt egy teflonserpenyőben közepes lángra teszem. Alaposan átkeverem, aztán időnként óvatosan kavargatva (hogy az alma össze ne törjön) 20-25 percen át addig sütöm-pirítom, míg a gyümölcs leve teljesen elpárolog, és az almalé-cukor-vaj elegy összekaramellizálódik. A karamellkrém először világosabb, aztán gyönyörű aranybarna lesz, vigyázzunk, hogy ne égjen le!

Míg az alma karamellizálódik, a leveles tésztát kör alakúra nyújtom, egy 20-26cm átmérőjű jénai méretére. A sütőt időközben 190 fokra (gázsütő 5. fokozat) előmelegítem.

A készre karamellizált almát a jénaiba borítom (szépen el lehet rendezgetni, mert végül az alja lesz a teteje), és lefedem a leveles tésztával. A túllógó tésztaszéleket az alma és a jénai fala közé hajtogatom. A tésztát villával megszurkálom, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm.

A kész tortát a sütőből kivéve 5 percig pihentetem, majd – miután a tésztát késsel elválasztottam a tál falától – egy tortatálat a tetejére teszek, és hirtelen mozdulattal megfordítom. Érdemes kicsit várni, ha néhány alma a jénaiba ragadna, mert az ottragadottak a hőtől vissza fognak potyogni az eredeti helyükre.

Eredetileg melegen kell tálalni, a vaníliafagyival vagy az igazán hideg tejszínhabbal, de tapasztalatból mondom, hogy hidegen is igazán ehető!

Jó étvágyat hozzá (és utána jó sportolást, nem diétás eledel)!

Megjegyzés:

Az eredeti francia recept egy sütőben és gázon is használható tálban készítteti, de én itthon ilyet nem találtam, ezért kerek jénait használok. A csatos tortaformából sanszos, hogy kicsöpög a karamell, és a sütő aljára ég. Alma helyett őszibarack is használható!

A receptet Villord7 küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák