Nyúlpástétom (házi és vad nyusziból)

Hozzávalók:
1 nyúl eleje (lapocka, nyak, bordák) belső részei ) máj, szív, tüdő) 10 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 1 zsemle,2 egész tojás, fűszer,2 kanál tejfel.

Elkészítés:
A nyúl elejét a belső részekkel együtt előző napon bepácoljuk. Másnap a páclében puhára főzzük. A levét leöntve 5 dkg zsíron a szalonnával együtt zsírjára sütjük. A húst a csontokról leszedjük, kétszer átdaráljuk (ere alkalmas turmix is használható) a tejben áztatott zsemlével. Hozzáadjuk a nyers tojásokat, fűszerezzük, jól kikavarjuk, hosszúkás vagy kuglófformában, vízbe állítva, sütőben kb. egy órát sütjük, amíg a próbatű száraz marad. Kerek vagy hosszúkás tálra borítjuk, savanyúsággal körítjük.

Tanácsok:
Ugyan így készül a másik változat is, de zsemlét nem adunk hozzá és a tojásokat nem nyersen, hanem főve, a hússal együtt ledaráljuk. Nem sütjük meg, hanem csak jól megkavarjuk az anyagokat 2-3 kanál tejszínnel, fűszerezzük és tálon megformálva fogyasztjuk.

Másik változat annyiban különbözik, hogy szokványos pörkölt készül, ez kerül ledarálásra és a főtt kemény tojások, fűszerezzük egy pici mustárral, habosra kikavarjuk, ha lágyabb masszát akarunk akkor egy kicsi tejszínnel lazítjuk és a tálon formázzuk.

Pácolás: 2 li. körüli vizet felforralunk, beleteszünk 1 fej karikára vágott hagymát, 20 dkg vegyes zöldséget (répa és zöldség), 1 szép szál babérlevelet, néhány szem borsot, ½ dl tárkony- vagy borecetet. Nem sózzuk meg, mert ettől a husi megvörösödik. A hártyáktól megtisztított húst a forró páclével leforrázzuk, naponta 1x-2x megforgatjuk benne és hideghelyen tartjuk (2-3 nap)

A receptet beküldte: Polli

Hasonló kategóriák