Kovászos kalács

Hozzávalók:
Kovászhoz:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
1 tk. cukor
1,5 tk. só
1 ek. olaj
1 tk. 20%-os ecet
1 dkg élesztő

A kalácstésztához:

kb. 4, 5 pohár liszt (1 pohár 2,5 dl)
30 dkg kovász
kb. 3 dl víz, vagy tej
85 ml olvasztott, langyos vaj (olaj)
5-6 ek. cukor
1-1,5 tk. só
2 egész tojás
1-1,5 dkg élesztő

Elkészítés:
A kovászhoz valókból tésztát dagasztunk, a szokásos módon kétszer megkelesztjük, majd erjedni hagyjuk 12-24 órát szobahőmérsékleten. Ezután hűtőben tárolhatjuk, a szükséges mennyiséget sütés előtt kivesszük, szobahőmérsékletűre langyosítjuk. Ha már csak pár dkg kovászunk marad, azt gyúrjuk bele a következő adag kovászba, amit a fentiek szerint készítünk el újra, így egyre jobb minőségű kovász áll folyamatosan rendelkezésünkre.

A kalácshoz:

A víz vagy tej felében oldjuk fel a kovászt egy ek. cukorral, az élesztővel, néhány ek. liszttel, és várjuk meg, amíg felfut a tészta. A maradék hozávalókkal együtt dagasszunk kalácstésztát belőle. 20 perc után dagasszuk át a tésztát, majd kelesszük kétszeres térfogatúra. Borítsuk lisztezett felületre, osszuk ketté, majd mindkét adagból fonjunk kalácsot (hármas, vagy négyes fonattal), tegyük őket kenyér (püspökkenyér) formába, kelesszük még legalább 20 percig, majd hideg sütőben kezdjük sütni, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Sütés előtt lekenhetjük tejjel kevert tojással is, megszórhatjuk egész mákszemekkel.

Nagyon finom, édeskés kalács-cipó, kalácsként, de szendvicskenyérként is fogyasztható pihe-puha, ropogós héjú kenyérféle.

A receptet beküldte: Corra