Kvász készítése

Hozzávalók:
Attól függ,melyik fajtát készíted. Az elkészítésnél szerepelnek a hozzávalók is.

Elkészítés:
OROSZ KVÁSZ:
Hozzávalók: 1 kg rozskenyér, 20 dkg cukor, 5dkg élesztő, 6 l víz, pár szem mazsola.
A kenyeret felszeleteljük,és sütőben megszárítjuk, kétszersültet készítünk belőle. Ezt összetörjük és forrásban lévő vízzel leöntjük. 6-8 óra múlva leszűrjük. beletesszük a feloldott élesztőt és cukrot. Az edényt lefedjük és 12 óra elteltével a folyadékot üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 2-3 szem mazsolát teszünk. Az üvegeket ledugaszoljuk, az első 24 órán meleg helyen tartjuk, majd hideg helyre tesszük. kellemes üdítő, savanykás, barnás színű italt kapunk. Legfinomabb a 4 napos ital!

ALMAKVÁSZ:
Hozzávalók: 1,5-2kg alma,3/4pohár mazsola, 4pohár cukor, 2-3dkg élesztő, 10 l langyos, forralt víz.
Kvászt korai édesalmából szokták készíteni. A megmosott almát vékonyan felszeleteljük, belerakjuk nagy üveg, vagy cserépedénybe, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot, valamint a kevés cukorral összemorzsolt élesztőt. Az edényt 1-2 órán meleg helyen tartjuk, majd a kvászt gézen átszűrjük, üvegekbe töltjük. Szobahőmérsékleten tartjuk, 3-4 nap múlva kész.

CITROMOS KVÁSZ:
Hozzávalók: 1/2kg citrom, 30dkg cukor, 5dkg mazsola, 2dkg élesztő, 4 l víz.
A vizet felforraljuk és feloldjuk benne a cukrot. A szirupot szobahőmérsékletűre hűtjük. Hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, az előzőleg leforrázott 1-2 citrom apróra vágott sárga héját és az élesztőt. 10-12 órán át langyos helyen tartjuk. Átszűrjük és üvegekbe töltjük. Mindegyik üvegbe 3-5 szem mazsolát teszünk, szorosan lezárjuk és 3 napig hűtőszekrényben érleljük.

Tanácsok:
Finom hűsítő italok

A receptet beküldte: Bévi48

Hasonló kategóriák