Eggnog

Hozzávalók:
6 dl tej
1 vaníliarúd,
6 tojássárgája,
20 dkg cukor,
1.5 dl rum,
1.5 dl brandy.

A tetejére:
2 dl hideg tejszín,
2 evőkanál porcukor,
frissen reszelt szerecsendió.

Elkészítés:
A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. Ezalatt a tej átveszi a vanília aromáját. A vaníliás tejet leszűrjük, elbúcsúzunk a vaníliarúdtól, és a tejet forrpontig újramelegítjük a tűzhelyen. Közben egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a tojássárgákat a cukorral. Apránként hozzáadjuk a meleg tejet, és folyamatosan, lelkiismeretesen keverjük az egészet, nehogy összeugorjon.

A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba, és takaréklángon kevergetve néhány perc alatt kicsit besűrítjük. Belelocsoljuk a rumot meg a brandyt, aztán félretesszük, hogy kihűljön. Végül berakjuk a hűtőbe, ahol akár 1-2 napig is pihenhet, mert csak jót tesz neki, ha minél tovább áll. Amikor inni akarjuk, újra megmelegítjük, és amennyiben túlságosan besűrűsödött volna, kevés tejjel felhígítjuk. Mialatt melegszik, habbá verjük a hideg tejszínt a porcukorral.

Az ünnepi vacsora előtt a meleg italt bögrékbe töltjük, rápúpozzuk az édes tejszínhabot, és fűszerezésül ráreszelünk némi friss szerecsendiót.
A hideg és a meleg ellentéte felvillanyozó élmény, főleg ha ilyen tisztes mennyiségű alkohol is társul hozzá.

6 adag lesz belőle.

A receptet beküldte: tinendo