RÉTES

Hozzávalók

 • elkészítés:
 • nehézség:Nincs beállítva
 • sütési hőfok:nincs megadva
 • sütési idő:nincs megadva
 • finomliszt
  kb. fél liter langyos víz
  csipet só
  2 tojás
  diónyi zsír vagy sütőmargarin

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük. Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy rétestészta keménységű legyen. A kész tésztát 30-40 percet pihentetjük. Ha több adagot készítünk, akkor elosztjuk többfelé, és külön-külön pihentetjük letakarva. Lazán, egyenként, nagy nylonnal, majd konyharuhával is takarhatjuk, mert akkor több adag esetén sem szárad meg a teteje. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket.
Túrós töltelék: 1 kg túró, 1 nagy tejföl, ízlés szerint cukor, 7 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája. A cukor kivételével mindent összekeverek és a tésztára kis halmokat potyogtatok, majd ízlés szerint megszórom kristálycukorral.
Cseresznyés töltelék: búzadarát pirítunk (úgy készítjük, mintha szilvás gombóchoz csinálnánk). A tésztát kevés olvasztott zsírral vagy sütőmargarinnal meglocsoljuk, megszórjuk a cseresznyével, pirított búzadarával, ízlés szerint kristálycukorral és fahéjjal. Ha van, akkor fele cseresznye, fele meggy arányban tegyük rá (ebben az esetben egy picit több cukrot kell rászórni).
Pihentetés után a tészta tetejét olvasztott zsírral vagy sütőmargarinnal megkenjük, majd kézzel kinyújtjuk. Ha rátettük a tölteléket, egyből tekerjük fel. Tepsi méretűre vágjuk (általában háromfelé), a tepsi alját vékonyan kiolajozzuk, és a tésztákat beleemeljük. Tetejüket vékonyan megkenjük tejföllel.
A végén a nyújtás után leszedett rétes széleit összegyúrjuk, sodrófával vékonyra sodorjuk, és kisebb darabokra elvágjuk. Palacsintasütőben olajat melegítünk. A tésztadarabokat egyenként kisütjük úgy, hogy a tésztát az olajba tétel előtt meghúzkodjuk, mint a lángos sütésénél és gyorsan kisütjük. Nagyon finom ropogós, de nem kemény tésztát kapunk, amit közvetlen fogyasztás előtt sózzunk meg, nehogy megpuhuljon.

gyermekkel is készíthető

Hasonló kategóriák