Málnás caprese torta

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg jó minőségű étcsokoládé (az eredeti receptben 20-25 dkg van, de én inkább veszek 10 dkg drága afrikai csokit)
  • 10-15 dkg mandula (elhagyható, de finomabb vele)
  • 30 dkg málna
  • 6 tojás
  • 20 dkg vaj
  • kb 10 dkg cukor

Elkészítés:

Kirakom a hozzávalókat a pultra kb. fél órával a műveletek megkezdése előtt. Első lépésben mindig felrakok egy kis lábosban vizet, rá egy fémtálkát, beletöröm a csokit, és hagyom, hogy olvadjon szépen. Van, aki a vajjal együtt olvasztja fel, én nem szeretem úgy, túl geil lesz. Fogod a vajat, elkevered a cukor 2/3-ával, aztán – és itt jön az a rész, amit a szentségtörők hamar elhagynak, aztán rájönnek, hogy nem véletlenül kell így csinálni – egyenként !!! hozzákevered a tojássárgákat. Utána beleöntöd a felolvadt csokit, és ha akarod, a darált mandulát. Sokan esküsznek arra, hogy kicsit hagyni kell lehűlni a csokit, én próbáltam így is, úgy is, és tök ugyanolyan lett a végeredmény.

Szóval megvan a kulimász, akkor a maradék cukorral és egy csipet sóval jó alaposan felvered a tojásfehérjét. Az is fontos, hogy ezt nem egy az egyben öntöd a krémhez, hanem először az 1/4-ét, finoman, szeretettel, aztán apránként a többit. Egy habos csokis bigyót látsz a tálban, nyugi, ez változni fog. Dobálj bele annyi málnát, amennyit szeretnél. Egy tortaformát kikensz vajjal, aztán az aljára még egy vajazott, lisztezett sütőpapírt is raksz. Lehet anélkül is, de nem vicces, ha ezen úszik el a mutatvány, úgyhogy én ajánlom.

Beleöntöd a formába, 180 fokon kb 40-45 percig sütöd. Szerintem ezt ne légkeveréses üzemmódban csináld, attól nekem odakap a széle. Azt fogod látni, hogy felszívja magát, dagadozik, na ez sem marad így, és ez nagyon helyes, ugyanis olyan igazi ragacsos, nem száraz tortát akarunk. Ha kész, elválik a tortaforma oldalától.

Vedd ki, hagyd hűlni 5-10 percig!  Akkor óvatosan vedd ki a formából, és fordítsd meg mondjuk rácsra, de jó a sima tányér is! Na ekkor szépet fogsz látni, a torta nagyot sóhajt, és leereszt. Ez akkor van, ha jól csináltad. Újabb 10 perc múlva fordítsd vissza. Közben ne aggódj, a málna miatt valóban fura az alja, de az mindegy, meg nem is fog látszani.

Én sütés közben szoktam megcsinálni az öntetet, nem muszáj egyébként, magában vagy tejszínhabbal is finom, így viszont jobban néz ki.

Az öntethez ízlés szerint cukorral kis lábosban összemaszatolod a málnát (én 3 evőkanál cukrot rakok bele), jól nyomkodd össze a málnadarabokat! Ha kész, még melegen szűrd át, hogy a magok ne csúfítsák. Frissen is jó, de a legjobb 15-20 perc múlva lesz, ezért érdemes nekiugrani, amíg a torta a sütőben van. Aztán felvágod a tortát, mellé mehet az öntet, esetleg tejszínhab, málna, és kész.

Megjegyzés:

A receptet Boros Juli küldte. Köszönjük!

Hasonló kategóriák