Kakaóscsiga (Hajtogatott élesztős tésztából)

Hozzávalók:
– 1kg liszt
– 600g margarin vagy vaj
– 50g élesztő
– 4dl tej
– 100g cukor
– 4 tojássárgája
– 10g só

– cicakakó és hozzá cukor (tölteléknek)
– egész tojás a kenéshez
– kis vaj vagy margarin a tészta megkenéséhez

Elkészítés:
Vajastészta:
A margarin vagy vaj 90%-át összedolgozzuk a liszt 10%-ával, majd megformázzuk kb 2cm vastag téglalapnak,és fóliába csomagolva hűvös helyre tesszük.

Előtészta (forteig)
A maradék anyagokból a szokásos módon kelttésztát készitünk.
(én bepakoltam mident a kenyérsütőgépbe, a tésztadagasztó programra és szépen elinditottam. Miután meggyúrta, még kelesztettem egy 20 percet és kikapcsoltam a gépet.Bár, igy elkészitve kicsit több tejet kellett beletennem.)

Majd a megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. közepébe helyezzük a vajastésztát, majd ráhajtuk a tészta “leveleit”. Az elősször megütögetett, 1cm vastagságúra kinyújtott tésztát meghajtuk szimplán, majd újranyújtás után duplán.

SZIMPLA HAJTOGATÁS:
Három eggyenlő részre bejelöljük a tésztát, majd az eggyik oldalt behajtjuk a második jelölésig,és erre ráboritjuk a másik oldalt. Igy három réteg lesz egymás felett.

DUPLA HAJTOGATÁS:
Miután kinyújtottuk a tésztát újra,négy eggyenlő részre bejelöljük, a két oldalrészt behajtjuk a középjelölésik, majd egymásra boritjuk őket, és ezáltal négy tésztaréteg lesz egymás felett.

20 perces kelesztés után, megismételjük a hajtogatásokat, majd újabb 20 perces pihentetés után a tésztát kétfelé osztjuk. Az eggyik adagot szépen kinyújtjuk kb 1cm vastagságúra. Megvajazzuk és jó vastagon megszórjuk cukros kakaóval,és szépen felcsavarjuk.Kakikákat vágunk belőle és kikent sütőlemezre téve még 10 percet pihententjük, mielőtt betesszük a sütőbe. A tetejüket felvert egész tojással megkenjük. Igy teszünk a másik rúddal is.
A sütőt közben előmelegitjük 200-220 fokra.
Majd betesszük a csigákat a sütőbe, 5-10 perces sütés után visszavesszük a hőfokot 180-200fokra és igy folytatjuk tovább a sütést. kb még 20-25 percet sütjük, de közben lehet nézegetni, nehogy túlsüljenek;)

Tanácsok:
Most készitettem el elősször ezt a változatot és a párom el volt tőle ájulva! Olyanra sikeredett mint amit a boltban is ,meg a sulikban lehet kapni, nem egy nagy élesztős puffancs, hanem olyan réteges…ropogós…:p Isteni finom!
Csak ajánlani tudom. Macerásnak tűnik, de eggyáltalán nem az! Ha én mint kezdő megtudtam profi módon csinálni elsőre, akkor tuti nem nehéz;)
Másnap se száraz eggyáltalán, bár elő nap a legfinomabb…még ropog:)

Sok sikert hozzá, nem fogjátok megbánni, igérem;)

ui: Viszont ez nem éppen fogyis recept :(

A receptet beküldte: Mókica

Hasonló kategóriák