Croque Monsieur

Hozzávalók:
8 szelet fehér kenyér,
5 dkg puha vaj,
8 szelet Gruyere sajt,
8 szelet sonka.

A mártáshoz:
2½ dl tej,
3 dkg vaj,
3 dkg finomliszt,
1-2 kávéskanál provanszi fűszerkeverék,
só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy akkora tepsibe, amelybe belefér majd egyszerre az összes szendvics.
A mártáshoz a tejet beleöntjük egy mérőkancsóba, megmelegítjük a mikróban, aztán magunk mellé készítjük. A vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk egy közepes méretű edényben, és ha már folyós, hozzászórjuk a lisztet. Fakanállal jól elkeverjük a vajas lisztet, aztán 1-2 percig kevergetve főzzük, hogy sima legyen, és a liszt elveszítse a nyers ízét. Ha ez megvan, fakanál helyett kézi habverőt veszünk a kezünkbe, és miközben folyamatosan kevergetjük vele a vajas lisztet, apránként hozzáöntjük a meleg tejet.
Miután az összes tej belekerült az edénybe, a vajas-lisztes-tejes egyveleget megízesítjük a provanszi fűszerkeverékkel, megsózzuk-megborsozzuk, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve néhány perc alatt kifejezetten sűrű mártássá főzzük.
Összeállítjuk a szendvicseket. Mindegyik kenyérszeletet alaposan megvajazzuk, majd közülük 4 szeletet, a vajas oldalukkal lefelé, beletesszük a tepsibe. Mindegyikre ráfektetünk egy-egy szelet sajtot, aztán egy-egy szelet sonkát. Ezután jöhet a mártás, szendvicsenként kb. 2-3 evőkanálnyi: túl sok nem kell, mert az kifolyhat, de túl kevés sem, mert akkor nem lesz elég ízes a végeredmény. Végül következik egy-egy újabb szelet sajt, sonka, majd a szendvicseket befedjük egy-egy szelet kenyérrel úgy, hogy azoknak a vajas oldala nézzen felfelé.
Az összeállított szendvicseket finoman összenyomjuk a kezünkkel -de nem annyira, hogy kifolyjon belőlük a mártás-, és 20 perc alatt megsütjük őket a sütőben. Amikor az első 5 perc letelt a sütésből, érdemes megfordítani a szendvicseket, és úgy tovább sütni, mert akkor felül-alul egyforma szépen megpirulnak.

A receptet beküldte: tinendo

Hasonló kategóriák