Tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel

Hozzávalók:
80-90 dkg.nyúlhús ( comb, gerinc, nyak, )
2 – 3 evőkanál mustár,
5 dkg. teavaj,
1 csokor tárkony,
2 dl. húsleves ( lehet 1db. kockából is)
2 dl. fehérbor ( száraz, félszáraz)
8 . 10 szelet vékony bacon szalonna ( kb. 10 dkg.)
1 kk. kristálycukor,
2 dl. tejföl,
2 – 3 ágacska csombor ( birsikafű),
só, őrölt feketebors izlés szerint
60 – 70 dkg.zöldbab

Elkészítés:
A nyúl gerincét 3 – 4 darabra vágjuk, a többi húst nagyobbra daraboljuk. A vajat megolvasztjuk, és ezen a húsdarabokat erős tüzön átpiritjuk, majd felöntjük a borral, a húslével, ízesitjük a csobor ágacskákkal, kissé sózzuk, és mérsékelt tűzön 1 és fél óráig pároljuk.Kb. a főzés felénél további 1,5 – 2 dl. forró vizet is adunk hozzá, hogy zöldbabot mellérakva azt is megfőzhessük.
A zöldbab végeit levágjuk, megmossuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 – 4 percig főzzük. Kiszedve lecsöpögtetjük, sóval borssal ízesitjük, majd ha kissé meghült a bacon szalonna segitségével kötegeket készítünk és a hús főzése előtt 30-35 perccel a hús köré rakva megfőzzük.
A megfőtt húst, zöldbabkötegeket tálra tesszük. A friss tárkonylevelkeket megmossuk, lecsöpögtetük és finomra vágjuk, majd hozzákeverjük a mustárhoz. A visszamaradó pecsenyelevet leszűrjük, mennyiségének felére forraljuk, majd hozzáadjuk a mustáros tárkonyt, a kristálycukrot, és az egészet tejföllel dúsitjuk. Ha kész kevéssel a nyúlhúst leöntjük, a maradékot külön tálkában kínáljuk
Körettnek burgonyakroketet, rizst adhatunk.

Tanácsok:
Ügyeljünk arra, hogy a húsok fővése egyenletes legyen.

Elkészítési idő: 150 perc

A receptet beküldte: varbóc

Hasonló kategóriák